Fıstık Çamı (Pinus pinea);
Çamgiller
(Pinaceae) familyasından Ege ve Akdeniz sahilleri başta olmak üzere, Yunanistan,
Portekiz, İspanya, İtalya, Girit ve Türkiye'de yayılış gösteren bir çam ağacı
türüdür.
Morfolojisi:
Gençken
yuvarlak, yaşlandıkça dağınık şemsiye gibi bir tepe çatısı yapısına sahiptir.
Gençliğinde hızlı büyür. 20–25 m. Ye kadar boy yapabilir. Düzgün bir gövdeye ve
bu gövdeden dik olarak çıkan yatay duruşlu dallara sahiptir. İğne yaprakları
parlak açık yeşil renkli, 10–20 cm uzunlukta ve uç kısmı sivridir. Kozalakları
kestane renginde, yumurtamsı veya yuvarlak 10–15 cm uzunluğunda, 6–10 cm
genişlikte, çok kısa saplı ve genellikle reçinelidir. Tek veya iki tanesi
karşılıklı dizilmiştir. Tohumları sert, soluk kırmızı, uzunca ters yumurta
biçiminde, oldukça büyüktür ve 3. yılda olgunlaşır.
Ekolojik İstekleri:
Toprak
istekleri bakımından çok seçici olmasa da geçirgen kumlu, gevşek toprakları
severler. Işık ağacı olup gençken hızlı büyür ve derine giden kazık kök
sistemine sahiptir. Ağırlık olarak 0–900 m rakım aralığında Başta Ege Bölgesi
olmak üzere Marmara, Akdeniz bölgelerinde geniş yayılışlar gösterir. Rutubet
isteği fazladır. Özellikle Temmuz-Ağustos aylarında su açığı olmamalıdır. Kısa
süreli donlara karşı dayanıklı olmasına rağmen etkilenir. Atmosferik kirliliğe
ve yer altı sularındaki tuzlulaşmaya karşı duyarlıdır. Yangın sonrası sürgün
verme kapasitesi yüksektir.
Türkiye'deki Yayılışı:
Türkiye
İspanya'dan sonra en fazla Fıstık Çamı alanına sahip ülkedir. Yaklaşık 100.000
hektar alanda saf ya da kızılçamla karışık olarak bulunur. Özel
ağaçlandırmalarda da yaygın olarak kullanılan bir çam türüdür. 8-10 yaşından
sonra ekonomik olarak işletilmeye başlanmakta ve 80-100 yaşına kadar çam fıstığı
üretimine devam edilmektedir. En yoğun bulunduğu yöreler İzmir-Bergama (Kozak)
ve Aydın-Koçarlı ilçeleridir. Doğal olarak Kahramanmaraş’ın Önsen mahallesinde de
bir meşçeresi bulunmaktadır.
Yetiştirilmesi:
Çam
fıstığı için üretimi yapılan bu ağaçta kozalak toplama zamanları yağış durumuna
göre Ocak-Haziran ayları arasında değişmektedir. Zengin tohum yılları 3-4 yılda
bir olan fıstık çamı 28 günde çimlenmektedir. Üç yıllık kozalaklar aynı anda
ağacın üzerinde görülebilir. Fidan üretimi yapılırken özellikle tüplü fidan olarak
üretilmelidir. Kendi özelliğinden dolayı çıplak köklü fidanların dikimden sonra
kuruma riski yüksektir.
Tohum Özelliği:
100 g çam fıstığında bol protein ve mineral vardır. 100 g içinde 45 g doymamış yağ asidi, 31 g protein, 5 g karbonhidrat, mineraller ve su bulunmaktadır. 100 g fıstığın kalori değeri 580 kaloridir. Bileşiminde linoleik asit ve oleik asit vardır. Ayrıca omega 3 ve 6, B ve C vitaminleri, karoten, demir, çinko, potasyum, manganez, fosfor bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder